Vineri 26 Februarie 2021
Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Istoricul construcţiei bisericii

 

Parohia Romano-Catolică Gherăeşti aparţine Diecezei de Iaşi (România), şi este aşezată în partea de est a judeţului Neamţ. Hramul ei este sărbătoarea "Trupul şi Sângele Domnului". Prima atestare documentară a catolicilor la Gherăeşti este din 1745. Centrul parohial Gherăeşti a fost înfiinţat în 1863. Prima menţiune despre o biserică catolică la Gherăeşti datează din 1776. Ulterior au fost construite altele trei. Biserica actuală a fost consacrată la 20 noiembrie 1994, fiind construită într-un stil modern şi dispunând de o capelă la demisol.

În ziua de 28 august 1983, parohul Isidor Mocanu anunţă în mod oficial enoriaşilor pregătirea lucrărilor de reparaţii capitale la biserică, deşi nu avea aprobare decât de la Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti şi numai pentru reparaţii curente. În iulie 1984, parohul Mocanu cerea conducătorului Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, forul tutelar administrativ, Mons. Francisc Augustin, un împrumut.

Încrezător în acest ajutor, cu mult curaj, în august 1984, începe lucrările la biserică, prin extinderea spaţiului altarului (prezbiteriul) cu şapte metri, spre grădina parohiei, şi cruciera; toate cu muncă benevolă, zilnic organizată de comitetul bisericesc, participând circa o sută persoane, calificate şi necalificate". Autorităţile locale au fost foarte înţelegătoare, făcându-se că nu văd şi nu aud ce se face la biserică (nu reparaţii curente, ci biserică nouă). Riscul nu era mic. S-a lucrat în mare viteză. "Într-o lună, extinderea a fost acoperită şi văruită în exterior".

În duminica Floriilor 1985 s-a făcut apel la contribuţia credincioşilor, în vederea procurării de materiale necesare pentru tot plafonul bisericii.

În ziua de 12 mai 1986 s-a turnat spaţiul corului bisericii, iar la începutul lunii august s-a comandat tâmplăria metalică la întreprinderea SUT din Bacău. În sărbătoarea "Cristos Regele Universului" s-a anunţat începerea lucrărilor de electrificare a bisericii.

Între 1987 şi 1989 s-a amenajat în demisolul bisericii capela "Fericitul Ieremia", "cu muncă benevolă şi cu uneltele tradiţionale: hârleţ, lopată, roabă şi găleată. De frica Securităţii, pământul care apărea în curte, scos din săpături în timpul zilei, noaptea, cu camioanele, dispărea din curte". S-au mai executat: finisări interioare, lambriul de stejar, Calea Crucii, statuile albe, geamurile, uşile ş.a. În 1989 s-a lucrat la amenajări exterioare. Deoarece terenul din jurul bisericii crea probleme, s-a intervenit pentru întăriturile necesare. De mare ajutor au fost cele 170 de traverse de stejar livrate de către Regionala CFR - Iaşi.

Turnul vechi nu a putut fi demolat, ci a fost îmbrăcat cu un turn nou, mai înalt şi modern. 

În acelaşi an, 1989, s-a construit în fier forjat gardul din jurul bisericii, trotuarele şi grupul sanitar. 

La începutul lunii septembrie 1991, Parohia Gherăeşti făcea un contract cu sculptorul Luca-Doru Balan, pentru confecţionarea celor 14 staţiuni Calea Crucii, costul ridicându-se la suma de 150.000 lei.

Pentru acoperirea bisericii noi, pentru burlane şi jgheaburi, Parohia Gherăeşti se adresează societăţii "Remar" S.A. Paşcani, solicitând cantităţile de 3.500 kg tablă neagră, grosime 2 mm şi 15.000 kg oţel lat 40/8, plata urmând a se face din contul parohiei.

Evenimentul sfinţirii bisericii a fost precedat de o zi specială de reculegere, rugăciuni şi post (19 noiembrie). S-a celebrat o primă sfântă Liturghie la ora 7.00 şi a doua la ora 11.00, urmată de expunerea Sfântului Sacrament, cu adoraţie publică până la ora 17.30.

Biserica - exteriorPăstorul diecezei a dispus ca evenimentul cel mare să fie celebrat în Solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului, duminică, 20 noiembrie 1994, ca o încununare a acestui an liturgic, a aprecierii ostenelilor prelungite pentru ridicarea noii biserici. Alături de păstorul diecezei, au luat parte la solemnitate, arhiepiscopul dr. Ioan Robu, mitropolitul catolic de Bucureşti, Mons. Anton Coşa, Administratorul Apostolic al Basarabiei, numeroşi preoţi şi enoriaşi. Au fost de faţă prefectul judeţului Neamţ, primarul comunei Gherăeşti, echipa tehnicienilor proiectanţi şi executanţi: arhitect Nicu Munteanu, inginerii Carmil Păuleţ şi Constantin Cristea, sculptorul Luca Radu, autorităţile locale foarte înţelegătoare şi cooperante pe tot parcursul celor 10 ani de lucru: Grigore Filimon, Carol Bereşoaie, meseriaşii locali Cherecheş P., Benea E., Gheţ P., Gălăţanu V. şi mulţi alţii care au pus umărul într-un fel sau altul la importanta realizare.

Ceremonia sfinţirii s-a desfăşurat conform ritualului şi programului bine pregătit. Un moment aparte, deosebit de impresionant, a fost acela al consacrării altarului. La sfârşitul serviciului religios s-a dat citire decretului episcopal nr. 1341, care consfinţeşte evenimentul. Vădit emoţionat, parohul Mocanu, distins cu titlul de consilier onorific, a mulţumit arhiereilor, clerului, autorităţilor, tehnicienilor, corului, ostenitorilor în diferite moduri şi participanţilor. După o masă fraternă, a urmat un program artistic sub genericul "Tezaur de artă populară".

În anul următor (1995), în cadrul unei liturghii solemne celebrate în ziua de luni, 23 octombrie, preoţii călugări capucini din Oneşti au oferit bisericii din Gherăeşti ceva din rămăşiţele pământeşti (moaşte) ale fericitului Ieremia Valahul, în cinstea căruia s-a amenajat capela din subsolul bisericii.

altarul exteriorLa sărbătoarea hramurilor bisericilor, pe lângă enoriaşii locali, obişnuiesc să participe mulţi creştini din comunităţile vecine. Bisericile încăpătoare îndeobşte pentru localnici, nu-i mai pot adăposti pe toţi cei veniţi. În multe parohii s-a luat iniţiativa de a amenaja în curtea bisericii un altar stabil pentru celebrarea solemnităţii hramului în aer liber. În 1998 s-a început construirea unui astfel de altar şi la Gherăeşti care a fost gata la sfârşitul anului următor. Sub masa altarului au fost depuse osemintele descoperite în curtea bisericii, la săpăturile arheologice şi la construirea noii biserici.