Vineri 26 Februarie 2021
Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Adorație în solemnitatea Cristos Regele Universului

 

Instituită de către papa Pius al XI-lea în anul 1925, prin enciclica Quas primas, solemnitatea Cristos Regele Universului marchează încheierea anului liturgic și, în același timp, este un moment festiv care trebuie să ne provoace: cine este regele inimilor noastre?

În această zi, Biserica cheamă pe toți fiii ei să aducă adorație lui Isus Cristos prezent în Sfânta Euharistie, adevăratul rege al inimilor noastre. La acest act de iubire a participat întreaga comunitate din Gherăești, de la cel mai mic până la cel mai mare, cu toții mulțumindu-i lui Cristos, căci în marea sa iubire, și-a dăruit viața pentru ca noi să avem viață dumnezeiască. Omul îl adoră pe Dumnezeu, pentru ca astfel să-l iubească pe aproapele, de aceea rugăciunile din cadrul orele de adorație au fost pentru ca Domnul să dea fiecăruia o inimă atentă la nevoile celorlalți, o inimă disponibilă, care să nu fie stăpânită de nicio putere rea.

Lecturile din această sărbătoare aduc în prim plan incomoda și inevitabila judecată de apoi, când Dumnezeu, așezat pe tron asemenea unui rege, va judeca omenirea în funcție de iubirea pe care au manifestat-o față de cei mici, cu care însuși Cristos se identifică. Din acest motiv, pagina evanghelică de astăzi, după sfântul Matei, ar trebui învățată, pentru ca astfel să oferim un răspuns prompt și sincer la întrebările lui Dumnezeu. Cristos Regele ne va întreba atunci dacă l-am recunoscut în cel sărac, în cel înfometat, în cel singur, în cei abandonați. Judecata va fi doar despre iubirea pe care am manifestat-o și am purtat-o față de cei care nu „se încadrează” în „normele” societății de astăzi.

Cu speranța că vom auzi la sfârșitul vieții cuvintele pline de binecuvântare ale lui Dumnezeu: „Veniți (...) moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi”, să nu uităm că numai cu credință și iubire vom putea avea o inimă blândă și smerită, capabilă să construiască Împărăția iubirii divine.

Michail Iulian Echert
 
 

 

 

Citit 928 ori Ultima modificare Marți, 28 Noiembrie 2017 21:19