Vineri 26 Februarie 2021
Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dumnezeu mi-a trimis un prieten

Pe 11 februarie am sărbătorit a XXIV-a Zi Mondială a Bolnavului. Cu această ocazie Sfântul Părinte Papa Francisc a adresat un mesaj către toți bolnavii și către toți cei care se îngrijesc de bolnavi. Titlul acestui mesaj este A ne încrede în Isus milostiv ca Maria: ,,Faceţi tot ce vă va spune!” (In 2,5). Papa comentează episodul evanghelic al nunții din Cana, unde Maria se face mijlocitoare între miri și fiul ei, Isus. Printre altele el spune că pentru cel care suferă credinţa nu face să dispară boala, durerea, sau întrebările care derivă din ea, ci oferă o cheie cu care poate descoperi sensul cel mai profund a ceea ce trăiește, o cheie care îl ajută să vadă boala ca pe o cale pentru a ajunge la o apropiere mai strânsă de Isus, care merge alături de cel bolnav, împovărat de cruce. Şi această cheie ne-o încredinţează Mama, Maria, expertă a acestei căi. Spune Papa că în grija Mariei față de acei miri ,,se oglindeşte duioşia lui Dumnezeu”.

Şi aceeaşi duioşie se face prezentă în viaţa atâtor persoane care se află alături de cei bolnavi şi ştiu să le perceapă nevoile, chiar şi cele mai imperceptibile, pentru că privesc cu ochi plini de iubire. 

Pentru cei dragi ai noştri care suferă din cauza bolii cerem în primul rând sănătatea. Însă iubirea însufleţită de credinţă ne face să cerem pentru ei ceva mai mare decât sănătatea fizică: să cerem o pace, o seninătate a vieţii care porneşte din inimă şi care este dar al lui Dumnezeu, rod al Duhului Sfânt pe care Tatăl nu-l refuză niciodată celor care i-l cer cu încredere.

Cu o altă ocazie Papa Francisc a afirmat că ,,unde nu există cinste faţă de cei bătrâni, nu există viitor pentru cei tineri”. Animați de aceste cuvinte, împreună cu tinerii de la Acțiunea Catolică din parohia noastră, am mers la azilul din Gherăești pentru a-i vizita pe bătrânii și bolnavii de acolo. Am petrecut moment frumoase împreună: am cântat, am recitat poezii și am ascultat câteva melodii vechi pentru ca cei în vârstă să-și aducă aminte de tinerețea lor. Sora Gabriela, una dintre surorile care se îngrijesc de cei bolnavi, ne-a invitat la un moment de reflecție: cum ne vedem noi peste ani de zile ca persoane în vârstă. Cum vom arata ca bătrâni. Am plecat de la azil încărcați sufletește și cu dorința de a ne reîntoarce.

,,Nu ezita să-i vizitezi pe cei bolnavi, căci vei fi iubit de un om dintre aceștia!” ne spune Cartea lui Ben Sirah (7,35). După anul V de teologie am fost trimis să duc Sfânta Împărtășanie unei bătrâne din Iași, doamna Elena. Toată viața a lucrat ca și contabilă. Stătea singură în apartamentul ei din Copou și se bucura nespus de mult ori de câte ori o vizitam. Ușor, ușor ne-am împrietenit. Anul trecut, înainte de Paști, a avut un accident și s-a lovit la picior. În urma acestui accident nu s-a mai putut deplasa singură și astfel avea nevoie de cineva care să o îngrijească. După câteva zile de spitalizare în care am vizitat-o de mai multe ori, doamna Elena a fost adusă la azilul din Gherăești. M-am bucurat pentru ea pentru că știam că aici va fi tratată cu demnitate. Pe de altă parte m-am întristat un pic pentru că nu mai puteam să o vizitez atât de des. Când am fost numit ca preot vicar la Gherăești m-am bucurat pentru că aveam din nou posibilitatea să o vizitez mai des pe doamna Elena. Și dumneaei s-a bucurat mult când am venit aici. De Crăciun a dorit să se spovedească. Când a venit părintele i-a spus că vrea să se spovedească la părintele vicar care este prietenul ei. ,,Nu ezita să-i vizitezi pe cei bolnavi căci vei fi iubit de unul dintre aceștia”. Aceste cuvinte s-au adeverit în cazul meu. Să prețuim persoanele în vârstă și mai ales pe cei bolnavi. Ele ne invită să trăim cu mai multă responsabilitate viața noastră.

Și închei aceste gânduri cu rugăciunea Papei Francisc: ,,Tuturor celor care sunt în slujba bolnavilor şi a suferinzilor le urez să fie însufleţiţi de spiritul Mariei, Mama Milostivirii. Dulceaţa privirii sale să ne însoţească în acest An Sfânt, pentru ca toţi să putem redescoperi bucuria duioşiei lui Dumnezeu şi s-o purtăm imprimată în inimile noastre şi în gesturile noastre. 

Să încredinţăm mijlocirii Fecioarei neliniştile şi suferinţele, împreună cu bucuriile mângâierile, şi să îndreptăm către ea rugăciunea noastră, pentru ca să-şi îndrepte spre noi ochii săi cei milostivi, în special în momentele de durere, şi să ne facă vrednici să contemplăm astăzi şi pentru totdeauna Faţa milostivirii, pe Fiul său Isus”. 

 

Citit 1595 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2016 10:26