Vineri 26 Februarie 2021
Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Caritas Iaşi la a 25-a aniversare

  • Joi, 26 Noiembrie 2015 11:59
  • Scris de 

Centrul Diecezan Caritas Iaşi a ajuns la 25 de ani de existenţă, iar marţi, 10 noiembrie 2015, PS Petru Gherghel, avându-l alături pe pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iaşi, pe pr. Nicolae Anuşcă, preşedintele Caritas România, şi pe mulţi preoţi, a încercat să încununeze sărbătoarea prin Liturghia de la ora 18.00, din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi. La această sărbătoare au luat parte şi mulţi credincioşi.

Evanghelia aleasă pentru această zi ne-a ilustrat momentul în care Isus îi cere femeii din Samaria apă, iar Isus îi oferă "apa vie". Părintele Egidiu şi-a început predica, plecând de la evanghelie: "Cuvântul Evangheliei alese pentru acest eveniment jubiliar al Caritasului scoate bine în evidenţă setea omului de Dumnezeu-Iubire. Apelul lui Isus adresat femeii samaritene - dă-mi să beau - devine strigătul după ajutor şi apă al celor săraci". Mesajul predicii a fost simplu şi, în acelaşi timp, practic: să fim ca apa, adică să fim "darul lui Dumnezeu: alinare pentru bolnavi, sprijin pentru neputincioşi, încurajare pentru cei întristaţi, hrană pentru cei înfometaţi şi însetaţi". Pe aceeaşi linie, părintele Egidiu îl citează pe papa Francis: "Noi trebuie să ne deschidem spre periferii, recunoscând că şi cel care stă la margine, chiar cel care este respins şi dispreţuit de societate este subiect al generozităţii lui Dumnezeu. Toţi suntem chemaţi să nu reducem împărăţia lui Dumnezeu între graniţele "bisericuţei" - "mica bisericuţă" a noastră - ci să dilatăm Biserica la dimensiunile împărăţiei lui Dumnezeu" (Papa Francisc, Angelus din 12 octombrie 2014).

Celebrarea sfintei Liturghii a continuat cu prezentarea darurilor (ciboliul cu ostii, colacul, vinul cu struguri, o lumânare, o broşura aniversară şi un buchet de flori), aduse în procesiune la altar de către şase persoane reprezentative ale Caritas-ului.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Egidiu Condac a ţinut să adreseze un cuvânt de mulţumire înainte de toate Domnului, dar şi celor care au participat la sfânta Liturghie, oaspeţilor din România şi din străinătate, celor care au muncit şi muncesc în continuare la Caritas şi, în cele din urmă, corului.

PS Petru Gherghel a adresat şi el un cuvânt de mulţumire celor care lucrează la Caritas şi îi încurajează să "ducă mai departe această flacără" a carităţii, după care a împărţit binecuvântarea finală.

Centrul Diecezan Caritas Iaşi în aceşti 25 de ani de existenţă a încercat, prin munca în slujba comunităţii, să desfăşoare o rodnică perioadă de activitate în favoarea aproapelui aflat în momente dificile.

Centrul Diecezan Caritas Iaşi are site-ul www.caritas-iasi.ro.

Andrei Gherghel

Citit 1847 ori Ultima modificare Duminică, 06 Decembrie 2015 12:06